Livsbekræftende malerier

About Tina Hee’s pictorial universe
Kommentarer til Tina Hees billedunivers
 
”Tina Hee”

Teks af: 

Tom Jørgensen, redaktør af Kunstavisen, bachelor i Kunsthistorie.
 
Tina Hees malerier fører os ind i en fabulerende verden fuld af farver, former og figurer, der griber ind i hinanden. Tonen er varm, legende og underfundig. Stemningen optimistisk.
 
En lille cyklende mandsfigur iført tophat, kunstneren kalder ham ”Johannes”, er blevet hendes alter ego. Han ses på billederne cyklende igennem farvefelter, fabelfugle og svømmende fisk. Johannes er hovedpersonen i H.C. Andersens eventyr ”Rejsekammeraten”, og som denne bevæger også Tina Hees figur sig igennem verden på en rejse, der både har et fysisk konkret og et indre sjæleligt plan.
 
Med nysgerrighed, livsappetit og med krum hals rejser Tina Hee/Johannes ind i et univers, der på én gang er genkendeligt og fuldstændigt nyt. Når det første penselstrøg er sat, udvikler tingene sig næsten på egen hånd. Farvemasser skyder sig frem, forgrener sig i labyrintiske gange for så at fordampe i en sky af pigment eller fortætte sig i geometriske felter. Fugle, fisk, fabeldyr og menneskelignende former dukker op de mest uventede steder, kiggende forsigtigt op igennem sprækker og hulrum. Nogle gange udvikler figurerne sig af farvemasserne selv, som når vi ser genkendelige væsener og objekter i skyernes vatformationer på himlen. På et tidspunkt træder kunstneren så til side og vurderer maleriet. Er det færdigt eller skal jeg have noget mere dynamik i nederste venstre hjørne, nogle kølige toner i højre halvdel? Billedet strammes op, så kompositionen kommer på plads, uden at friskheden og spontaniteten sættes over styr.
 
Inspirationskilderne er mange. Den dynamiske penselføring, de myldrende former, den ikke-hierarkiske komposition og fabeldyrene, der bugter og vrider sig på billedfladen, er alle noget, Cobra-kunstnerne brugte med stor forkærlighed. Tina Hees farveholdning er imidlertid generelt  ikke-nordisk med turkise, auberginefarvede og ultramarinblå nuancer, der umiddelbart mere hører til middelhavsregionen. Fuglenes og farvefelternes geometrisk abstrakte mønstre minder heller ikke så meget om nordiske bronzealderhelleristninger eller vikingeornamentik som om motiver fra præcolumbiansk kunst, hvad enten dette er bevidst eller ubevidst fra kunstnerens side.
 
Også elementer fra gadekunst trænger sig på i Tina Hees malerier. Her igen, ikke så meget vestlig amerikansk inspireret graffiti som latinamerikansk, hvor labyrintiske mønstre i stærke farver parret med mytologiske væsener, der stadig har en plads i underbevidstheden, sætter sine spor den dag i dag.
 
Under alle omstændigheder har Tina Hee fundet sin egen stil. En stil, der er genkendelig og personlig, men som også åbner op for en stadig strøm af variationer. Og samtidigt en stil og en malemåde, som virker frisk, spontan og sanselig på beskueren, krydret med en humor og varme, der smitter.
 
Tom Jørgensen, redaktør af Kunstavisen, bachelor i Kunsthistorie.
 
 Tom Jørgensen, redaktør af Kunstavisen,

bachelor i Kunst

Tina Hee, Farvesymfoni i dur

Tina Hee, Farvesymfoni i dur:

Ida Anna Hjalmsrud, kunsthistoriker og daglig leder af Galleri Rasmus udtaler:

Tænk på hvad et lækkert stykke musik kan gøre for dit humør for sådan fungerer Tina Hees malerier i visuel form. Hvor der end må være brug for et maleri med en opløftende stemning kan det anbefales at placere et Tina Hee maleri.

Tina Hee har ikke været kunstner fra barnsben af. Seereske derimod kunne man sige. For det er hendes evne til at registrere indtryk, der har bragt kunstneren derhen, hvor hun befinder sig i dag. Efter at have fundet sin sande metier, har Tina nu i en årrække været fuldblodskunstner, hvor hun med penslen som katalysator for alle de ophobede indtryk – giver liv til farvesymfonier og finurlige væsner i en stil man bedst kan betegne humørbombemaleri.

Den anseelige mængde energi, som gennemstrømmer malerindens billeder er særlig tydelig i farveskalaen. Maleriernes skrappe men altid velvalgte farver betyder nemlig at de bogstaveligt fylder mere end deres fysiske mål. En personlig farveholdning som er fremkommet ved, at Hee helt befriende hverken skelner til kunsthistorie eller klassisk farveteori. Fuld af tro på at alle billedelementer nok skal falde på plads lader Tina intuitionen råde så farverne får lov til at finde deres egen melodi. Og det vil være synd at lave om på noget, som så åbenlyst fungerer.

Måske er kolorismen Tina Hees stærkeste kort, men motivisk er der på billedfladen også et charmerende vokabular af figurer, som hver især har en særlig betydning.

Tag nu figuren ”Johannes” en stiliseret figur på en cykel - og Tinas faste følgesvend i malerierne. Johannes minder om Solvognen fra bronzealderen, der består af en hestevogn med fire hjul. I det 21. århundrede er hjulene naturligvis blevet til miljørigtige cykelhjul og fungerer som en signatur, der nemt kunne være Hees alter ego med sin smittende friskfyragtige tilstedeværelse. Men også øjet og fuglen er hyppigt til stede sammen med andre mere amorfe fabelvæsner. Fælles for alle figurer er at Hee altid formår at fremstille hver enkel, så man automatisk fatter sympati for væsnerne.

Kunstnerisk set hører Tina Hee hjemme i samme kategori som COBRA- malerne, hos hvem den kunstneriske proces også var domineret af spontanitet og eksperimenteren. Men Hee er også beslægtet med de to nulevende kunstnere maleren Troels Trier og skulptøren Stefan Herrik, der begge arbejder med et tilstræbt primitivt og humørfyldt udtryk.

Det har utvivlsomt en betydning, at kunstneren er en livserfaren dame, som kender til livets mange facetter. I maleriet integrerer Hee dem specifikt ved at arbejde med dualitet.

Den rent kunstneriske modning håndterer kunstneren også med kløgt, ved ikke at have for travlt. Års arbejde er nu alligevel ved at manifesterer sig, da den fremkaldervæske som Tina Hees billeder her er dyppet i, afslører at der har sneget sig mere ro ind i malerierne. Hvor der førhen var et mylder af billedelementer har færre former fået mere plads i dag. Et kunstnerisk greb som kræver at man er afklaret, da det enkelte billedelement får mere plads og det bliver lettere at få øje på det vellykkede såvel som det mindre vellykkede. Lad mig kort slå fast at Hees billeder er overordentlig vellykkede. Kunstneren Tina Hee er trådt i karakter.

Ida Anna Hjalmsrud,
kunsthisoriker og daglig leder af Gallerie Rasm

Mesterfotografen "Leifi"...

Fotograf Leif Schiller:

Herunder omtale af min kunst fra en ildsjæl og min tidligere arbejdsgiver, som jeg respekterede meget for hans særdeles kreative, positive og livsglade holdning – Fotograf Leif Schiller, der i folkemunde også blev kaldt "Leifi".

Leif var mode/og reklamefotograf og sin generations helt store
fotograf - hvilket ikke mindst blev påskønnet da branchen
ved årtusindeskiftet udnævnte ham til århundredets mesterfotograf. 

Leif's ord til mig:


”Hej Tina, det ser virkelig ud til, at du har fundet dig selv og noget beskæftigelse, som du er glad for. Stort tillykke med det! Jeg synes du maler nogle dejlige billeder, som er åbne for fortolkninger, jeg beundrer dine teknikker, ”look” og uforudsigeligheden i dine billeder.

Jeg tror sgu du bliver en stor maler!”

Stor hilsen

Leif

 

...Tak for det Leif, whereever you are!
 

Winnie Elsborg, Elsborg Grafisk ApS udtaler:

En helt særlig oplevelse fik jeg, da jeg første gang købte et maleri af Tina. Maleriet var ikke til mig selv, men en fødselsdags- og housewarming gave til min datter der fyldte 20 år og samtidig havde fået lejlighed. 


Maleriet kom dog til at hænge i vores stue i næsten 2 måneder mens lejligheden blev gjort i stand, og oplevelsen bestod i, at jeg dagligt fandt mig selv foran maleriet, hvor jeg brugte lang tid på at kigge de mange figurer, lagene og dybden i maleriet. Det var simpelthen en form for terapi at finde nye motiver i de glade figurer med de mange farver!  Jeg fandt hele tiden nyt, og  jo længere tid jeg kiggede, desto gladere blev jeg!
 

Dagen kom hvor min datter hentede sit maleri - og jeg tror kun der gik en uge før jeg stod i Tinas altelier, for at finde et nyt maleri, for jeg var jo blevet helt "afhængig"! Jeg fandt et nyt - det er særligt, smukt, sjovt og fuld af glæde der smitter. Jeg kan godt forstå, at mange af Tinas malerier hedder noget med "Glad i låget" - for det bliver man, når man betragter dem.
 

Samlingen er siden blevet udvidet med flere af Tinas værker, i flere størrelser og stilarter. Jeg elsker dem!
 

Winnie Elsborg, direktør, MindWeb.dk

 

TEXT IN ENGLISH:

Love of lifeAbout Tina Hee’s pictorial universe:

If we summarize Tina Hee’s art briefly, it must be the energy, imagination and the pleasure of storytelling.

The first thing one notices when facing her paintings is the vibrant energy running through the canvases. Unlike other painters who focus attention on one or two fixed points in the composition, she spreads the attention across the entire picture surface as a mosaic. Think of Matisse's paintings, for example, "The red room" of 1908. It is from this principle of composition that Tina Hee works. All parts have equal value; the eye passes around the picture and enjoys the tapestry of figurative motives as well as abstract signs and symbols. A swarm that never evolves into chaos because Tina Hee has absolutely control of the colour. What we see are paintings in harmony, in balance and dynamic balance.

The next we notice is the imagination that Tina Hee’s images radiate. A fantasy, like surrealism and the Cobra artists, it derives its nourishment from the subconscious, of dreams, fairy tales, myths and other goodies. Look closely and you discover some shapes that are repeated in most paintings, including birds and a little man who, undaunted, cycles into this imaginative universe. This little man Tina Hee calls Johannes. The same name was the protagonist from H.C. Andersen's "The Traveling Companion" which is a story about life's journey. Tina Hee’s "Johannes" is a symbol of all people, you and me and our journey through life. He's also been the subject of some of the sculptures that the artist has begun to work with. Tina Hee’s art expresses, in general, the curiosity of all living things, big or small, as in the work of H.C. Andersen, who was a pure master at portraying this.

The joy of storytelling is clear, for it is this makes us stop and explore the images in Tina Hee’s world. Firstly there are the characters: dogs, birds, cats, horses, humans and pure fantasy creatures. Creatures that emerge from the pulsating and vibrating colourful universe and draw attention to themselves. Usually in good spirits and full of courage, because Tina Hee’s art is a positive and cheerful art. But one can also talk about the delight of telling stories in the more abstract signs and symbols in her paintings, without referring to anything specific in the "real world". One can enjoy the interaction of the cold and warm colours of the various geometric shapes and then the quiet passages against the areas with excessive energy, characterized by a playful and powerful rhythm which radiates a sensuous energy. In short: The joy of the story.

When Tina Hee’s paintings fascinate us so much, it's because of the combination of the strength of colour, her imagination, dynamism, storytelling prowess, richness and joy of life. A message that goes straight in.


By Tom Jorgensen, editor of Kunstavisen, Bachelor of history of art. 

              Tom Jorgensen, editor of Kunstavisen, Bachelor of history of art.
 

 

 


 
atelier Tina Hee | Brogårdsvej 26, 1.sal| 2820 Gentofte | Tlf.: +45 21 28 58 03 | arttinahee@gmail.com | CVR-nummer: 32691064